Wat is autisme

Ik ga hier niet een sluitende definitie geven van wat autisme precies is. Volgens mij bestaat die ook niet. Er is een hoop over geschreven. In mijn boek “Het Autistisch Brein” geef ik een kort overzicht van de gangbare theorieën over autisme. Daarnaast is er uitgebreid over geschreven. Persoonlijk vind ik lang niet alles even bruikbaar en “waar”.
Daarom volgt hier beknopt mijn eigen theorie:

Autisme is in de grond een andere manier van prikkelverwerking. Waarschijnlijk ligt hier ook een andere hersenstructuur aan ten grondslag. Daar zijn aanwijzingen voor, maar er is nog onvoldoende onderzoek gedaan.

Als je jong bent moet je als kind leren omgaan met al die prikkels die op je afkomen. Afhankelijk van je intelligentie, je karakter en je sociale omgeving, “kies” je voor een bepaalde strategie. Die strategie zou bijvoorbeeld kunnen zijn: je richten op één speciaal onderwerp en daar alles van af weten. Maar dat is maar één van de mogelijkheden.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen is er uiteindelijk sprake van een heel spectrum, het ASS-spectrum.